1728 kostel sv. Michala

ve vsi

V rekonstrukci; má novou střechu, horní část věže měděnou. Opravena je statika. Omítka je silně poškozená. Má nové dveře. Interiér je opraven. Křoviny na okolním hřbitově jsou vysekány. - Kostelní vybavení (hlavní i boční oltář, zpovědnici, kazatelnu, lustr a varhany bez píšťal) a také zvon rozprodal v roce 1996 tehdejší duchovní správce kostela za několik tisíc Kč, snad v dobré víře získat peníze na opravy jiných kostelů. Za tento rozprodej byl v roce 2012 odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody. - Dětřichovice vždy patřily k tzv. opavským vesnicím a po rozdělení opavského vévodství v roce 1377 připadly vévodství krnovskému až do roku 1742. - Za husitských válek a křížové výpravy Matyáše Korvína proti Jiřímu z Poděbrad byly vypáleny a posléze na 50 let zpustly některé vesnice, mezi nimi i Dětřichovice. - Kostel byl postaven na místě staršího dřevěného kostelíku, nad jehož dveřmi byl vyryt letopočet 1558. Tento kostel měl malou sakristii, jeden oltář a dva zvony. - Současný kostel byl postaven v letech 1771 - 1773 podle projektu knížecího stavitele Michaela Clementa z roku 1770. Stavba kostela byla započata za podpory tehdejšího faráře pana Christiana Brücknera, místního správce Johana Jiřího Beyera a krnovské knížecí lichtenštejnské vrchnosti. Tesařské práce prováděl bruntálský tesařský mistr Anton Thiel. Na stavbě pracovalo 296 poddaných z Dětřichovic. Kostel vysvětil v roce 1794 bretnovský farář Christian Brückner. Věžní makovice byla osazena dne 11.8.1774. - Kostel sešel v důsledku ukončení bohoslužeb. V letech 1980 - 1996 byl několikrát vykraden, vnitřek kostela zničen a mobiliář rovněž odcizen. Podařilo se zachránit jen zlomek z mobiliáře, který se sem vrátí později. - V roce 1998 byl kostel zařazen na seznam nejohroženějších nemovitých kulturních památek na území Moravy a Slezska, který vydal ministr kultury ČR. Stav kostela byl alarmující, místní obyvatelé se jej tedy snažili zachránit. Práce byly započaty v roce 2001. Doposud byly provedeny tyto opravy: oprava střechy celého kostela, oprava elektrické přípojky, statické zajištění kostela, vyrobeny troje nové dveře, oprava věže kostela, nové schody. Dále bylo upraveno okolí kostela, opravena hřbitovní zeď, která byla osazena novou vstupní bránou. Do kostela byl dále vrácen historický zvon, který byl dlouhá léta umístěn v kostele sv. Ludmily v Praze na Vinohradech. Za 2. světové války byl tento zvon odebrán pro válečné účely. Byl zachráněn, ale po válce se do Dětřichovic nevrátil. Do kostela byl vrácen opravený po 66 letech. - Při sundání makovice dne 24.5.2005 byly nalezeny v papírovém obalu významné písemnosti a mince. Ty byly uloženy v archivním fondu farního úřadu Dětřichovice. Pamětní zápis z roku 1774, pamětní zápis z roku 1874, dokument z roku 1874. Dále bylo nalezeno 7 mincí z období vlády Marie Terezie a 5 mincí z období vlády Františka Josefa I. Mezi těmito předměty byly dvě miniaturní modlitbičky z roku 1774, které byly vloženy i do nové makovice. V zápise bylo mimo jiné uvedeno, že před tím zde stál dřevěný kostel postavený roku 1558, ve kterém se sloužily bohoslužby 215 let. Byl pro zchátralost stržen. - Pozemek s kostelem patří církvi; opravu kostela organizuje spolek "Občanské sdružení Dětřichovice"; ten sehnal i jeden z původních zvonů z věže kostela.

Zdroj: Václav Marek

• Václav Marek napsal 11.10.2018 09:50

Kostelní vybavení - hlavní i boční oltář,zpovědnici,kazatelnu,lustr a varhany bez píštal - rozprodal správce kostela za několik tisíc, snad v dobré víře získat peníze na opravy jiných kostelů.což několikrát řešil i soud v Ostravě, naposledy v únoru 2009. Info. NOVINKY.CZ 1.3.2009

• Václav Marek napsal 11.10.2018 10:35

Poslední soud proběhl v září 2012 s podmínkou pro správce kostela. Info TÝDEN.CZ 18.9.2012

• Miloslav Horník napsal 08.11.2018 17:08

Kauza kněze je podrobně popsána na web. stránkách obce Dětřichovice zde: http://www.detrichovice.cz/KostelClanky.htm