← starý židovský hřbitov (Uherský Brod)

v JV části historického jádra města

Stará synagoga stávala v původní židovské osadě na jihovýchodním předměstí. Zděná budova neznámého stáří byla zbořena v prvních letech 18. století. Nová synagoga v ghettu byla postavena za podpory Maxmiliána Oldřicha z Kounic-Rietbergu v roce 1717 podle vzoru jedné z amsterdamských synagog stávala v židovském ghettu uvnitř městských hradeb. Jejím architektem byl zřejmě Domenico Martinelli. Synagoga byla vandalsky vypálena v noci z 30. na 31. července 1941 českými fašisty a její zdivo bylo později odstraněno. - Synagoga stála na osmi pozemcích; dva z nich (pozemkové parcely č. 6491/2 a 6491/7) patří městu Uherský Brod, zbylých šest (pozemkové parcely č. 2409, 6491/35, 6491/36, 6491/37, 6491/38 a 6491/39) je v soukromém vlastnictví mnoha fyzických osob.

Zdroj: Jiří Fiedler + Mgr. Radek Tomeček - Muzeum J. A. Komenského v Uherském