synagoga (Uherský Brod) →
17265 starý židovský hřbitov

Zaniklé (známka 600) ostatní

doložen před 1520
jižně od centra města

Starý židovský hřbitov neznámého stáří se nalézal před jižní hradbou městského opevnění. Nacházely se na něm náhrobky, z nichž nejstarší pocházely z počátku 17. století (vůbec nejstarší dochovaný náhrobek z tohoto hřbitova pochází z roku 1601). Rokem 1870 pozbyl hřbitov své funkce v souvislosti se založením hřbitova nového severovýchodně od města. Za okupace byl starý hřbitov devastován a část náhrobků byla v roce 1941 přenesena do katastru nového židovského hřbitova. - Nový židovský hřbitov byl založen v roce 1870 severovýchodně od města a od této doby využíván k pohřbívání. V roce 1941 sem byly přeneseny některé náhrobky ze zrušeného starého hřbitova. - Pozemek se hřbitovem patří městu Uherský Brod.

Zdroj: Jiří Fiedler + Mgr. Radek Tomeček - Muzeum J. A. Komenského v Uherském

• Jiří Fiedler napsal 24.02.2012 23:56

Hřbitov neznámého stáří (doložený před r. 1520) ležel za jižní městskou hradbou, na valu vnějšího opevnění. K pohřbům byl užíván do 2. poloviny 19. stol. V době nacistické okupace byl zdevastován a zbylé náhrobky byly po 2. svět. válce přemístěny na nový hřbitov z r. 1870.