← hřbitov u evangelického kostela (Prostřední Lánov) kaplička (Prostřední Lánov) →

jižně od městského jádra, ve svahu nad jižní stranou dnešní ulice Na Struze

Stranou ulice Na Struze stála od roku 1885 synagoga, postavená v maurském slohu podle návrhu trutnovského stavitele Konrada Kühna. Její výstavba byla prvkem emancipace místní židovské komunity, která tehdy ve městě čítala kolem tří set osob. Synagoze obdélníkového půdorysu o rozměrech 21 x 14 m dominovala na západě nad hlavním vchodem věž s kopulí. Uvnitř bylo 176 sedadel, určených pouze pro muže. 160 z nich bylo pronajato příslušníkům trutnovské židovské obce. Výtěžek z pronájmu sedadel šel na udržování synagogy. Zbylých 16 míst bylo vyhrazeno pro hosty. Po schodišti se dalo vystoupat na postranní balkony disponující 120 sedadly, vyhrazenými ženám. Do tohoto prostoru se vstupovalo točitým schodištěm. Interiér synagogy zdobil dřevěný oltář, kazatelna a dva umně provedené svícny s 24 rameny. Celý chrámový prostor ozařoval velký 24ramenný lustr se sto žárovkami. Náboženské obřady v synagoze zajišťoval až do roku 1938 trutnovský rabín. Synagoga sloužila svému účelu 53 let. Při tzv. Křišťálové noci z 9. na 10. listopadu 1938 byla nacisty zapálena a následně zbořena. Trutnovští Židé byli po této hrůzné noci uvězněni a posláni do koncentračního tábora, odkud byli po několika měsících propuštěni s podmínkou, že nacistické Německo bezodkladně opustí. Pokud se poté nespasili útěkem z pevninské Evropy, zahynuli později ve vyhlazovacích táborech. Prostor bývalé trutnovské synagogy, ze které zůstaly jen skromné pozůstatky základů, je dnes pietně upraven. Dne 11.11.1998 zde byl odhalen památník. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří městu Trutnov.