← nová synagoga (Teplice) starý židovský hřbitov (Teplice) →
17248 stará synagoga

v J části bývalého ghetta, na dnešním Mírovém náměstí

Nyní je na místě synagogy park a ulice. - Stará synagoga se nacházela v jižní části někdejšího teplického židovského ghetta. Její existence je doložena již v 16. století a byla postavena na místě někdejší modlitebny. V důsledku několikerých požárů prošla přestavbou a v 19. století získala klasicistní vzhled. Ve 30. letech 19. století byl v synagoze zaveden reformní ritus. Po dokončení nové synagogy v roce 1882 byla uzavřena a následně sloužila jako sklad a obchod. K bohoslužebným účelům byla využívána opět až v letech 1925 - 1938 ortodoxními židy. Na rozdíl od nové synagogy přečkala 2. světovou válku, nakonec však byla zbořena v roce 1952 v rámci likvidace někdejšího židovského ghetta. - Synagoga stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 4542/9 a 4542/8) patří městu Teplice.

Zdroj: Jiří Fiedler