17247 starý židovský hřbitov

Zaniklé (známka 600) ostatní

mezi ulicemi Chelčického a Jungmannova

Starý židovský hřbitov v Teplicích se nacházel východně od historického jádra města Teplice, na návrším známém jako Židovský vrch (Judenberg), mezi dnešními ulicemi Chelčického a Jungmannova. Založen byl v roce 1669 a byly na něj přeneseny tři náhrobky z rušeného středověkého židovského hřbitova, pocházející ze 16. a 17. století. Na Starém židovském hřbitově bylo pohřbíváno až do roku 1862, kdy byl uzavřen, a byl založen nový židovský hřbitov. V té době čítal 929 náhrobků, mezi nimiž byla řada cenných barokních a renesančních stél. Hřbitov byl beze zbytku zničen nacisty během 2. světové války. - Pozemek s někdejším hřbitovem je v soukromém vlastnictví (Lenka a Jaroslav Třešňákovi z Teplic).

Zdroj: Jiří Fiedler

• Vojtěch Šafránek napsal 27.11.2021 22:22

Prosím o opravu – s Dubím, Pozorkou ani Řetenicemi to nemá nic společného, objekt se nacházel v centru Teplic…

Tohle je složitější - tyhle údaje přebírám z databáze CZ_RETRO, do které nemůžu zasahovat. Nicméně společně chystáme řešení, bude to ještě ale nějakou dobu trvat.