17246 stará synagoga

v židovské ulici při městské hradbě

Synagoga, neboli též templ, je v Tachově poprvé připomínána v roce 1611, kdy společně s židovským ghettem vyhořela. Stávala v židovské ulici při městské hradbě, jakoby ve dvoře obytného domu čp. VII, který patříval rodině Rothschildů. Synagoga byla vždy obnovována po dalších a dalších pohromách (1719, 1748, 1818) na stejném místě. Po požáru v roce 1818 byla synagoga rozšířena, takže dosahovala až k městské hradbě a zaujímala plochu 183 m čtvereční. V jejím zaklenutém sále byla 84 sedadla pro muže a 72 pro ženy (na vyvýšené ženské galerii, podepřené 6 sloupy). Zvláštností synagogy byla její orientace. Na rozdíl od téměř všech ostatních středoevropských synagog nestál její aron ha-kodeš při východní, ale při jižní straně sálu. Podle historika synagogální architektury architekta Alfreda Grotta tato orientace vyplývala ze stísněnosti stavební parcely, omezené městskou hradbou. Ghetto, později nazvané prostě Židovskou ulicí, stávalo v místech dnešní ulice Karla Havlíčka Borovského. Po velkém požáru Židovské ulice, který vypukl dne 28.4.1911, ze synagogy nezbylo prakticky nic, podařilo se vynést jen tóry a několik vyšívaných opon tzv. parochetů. Kromě synagogy tehdy vyhořelo dalších 22 domů, z toho 11 židovských. Po tomto požáru byla zbořena většina domů na jižní straně Židovské ulice spolu s přilehlým úsekem městského opevnění i s dochovanými věžemi a ulice pak získala prakticky dnešní podobu. Na místě vyhořelé synagogy byla v letech 1911 - 1912 postavena nová secesní budova synagogy. – Pozemek, na němž synagoga stála, je v soukromém vlastnictví (MUDr. Věra a MUDr. Jaromil Marešovi z Plané).

Zdroj: Jiří Fiedler, Pavel Frýda, Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kra