17245 nová synagoga

prosinec 1911 (základní kámen) - 9.9.1912 (zasvěcení)
vypálena z 9. na 10.11.1938, později zbořena
v Tempelgasse, dnešní ulici Karla Havlíčka Borovského

secesní

Impulsem ke stavbě nové synagogy v Tachově byl rozsáhlý požár Židovské ulice (dnes ul. K. H. Borovského) dne 28.4.1911, při němž byla kromě 22 obytných domů zničena i stará synagoga. Ještě v témže roce vypracoval slavný architekt a znalec synagogální architektury prof. Alfred Grotte projekt, v němž nová synagoga nebyla pojata jako samostatná budova, ale jako součást komplexu budov společně s rabínským domem a zahradou. Celý komplex byl vypracován v účelném, i když uměleckém architektonickém slohu s reminiscencí na secesi. V prosinci 1911 byl položen základní kámen, stavba trvala necelý rok a dne 9.9.1912 (tři dny před svátkem Roš Hašana, tj. židovský nový rok) byla nová synagoga zasvěcena. Za účasti radních města, katolických duchovních a za velkého zájmu židovské i ostatní veřejnosti do ní slavnostně vnesl tóru zdejší rabín Dr. Moses Wohl. – Novostavba solitérního „vilového“ typu stála na nároží ulice K. H. Borovského a nově proražené příčné uličky. Střechu budovy zakončovala malá věžička. Tato synagoga již dodržovala tradiční východní orientaci. Hlavní sál synagogy měl kapacitu 124 míst a jeho podlaha byla v úrovni terénu. V přízemí se kromě něj nacházela ještě jedna menší modlitebna s kapacitou 25 míst, klubovna sloužící jako schůzovní místnost, šatna a toalety. Hlavní vchod měla synagoga od severu, ze zahrady, a v západní zdi byl zřízen nouzový východ. Stupňovitá ženská galerie v prvním patře poskytovala dobrý výhled na bohoslužbu probíhající v hlavním sále, měla kapacitu 120 míst a byl k ní připojen prostor pro zpěváky s varhanami a vlastní toalety. Na ženskou galerii se vystupovalo po dvou točitých schodištích. V hlavním sále pak byly dvě mozaiky, zobrazující Mojžíše s deskami Desatera a Arona s dýmající kadidelnicí. Ze zařízení staré synagogy byla do novostavby zakomponována mosazná pokladnička na milodary v podobě natažené ruky a kamenné rituální umyvadlo s letopočtem 1739 - 1739. Nejvýraznějším prvkem interiéru se stal starobylý barokní aron ha-kodeš (oltář, schrána na tóru) přemístěný ze zrušené synagogy v nedalekém Novém Sedlišti. Bylo to bohatě členěné řezbářské dílo z 18. století, připomínající kostelní oltář. Podle obecní knihy jej nechal zhotovit na své náklady souvěrec Samuel Bloch. Ozdobná železná mříž ohraničující vyvýšené pódium před aronem také pocházela z Nového Sedliště. Oponu před svatostánkem se podařilo zachránit, nyní je ve sbírkách Židovského muzea v Praze. - Rabínský dům byl třípodlažní a obsahoval tři byty z nichž nejprostornější byt patřil rabínovi a nacházel se v prvním patře, a školní třídu. Ta měla okna do ulice i do zahrady a děti se v ní učily hebrejštině a židovskému náboženství. V jedné sklepní místnosti byla projektována mikve, průtočný bazén rituální lázně s čistou vodou, ta však nikdy nebyla realizována. - Novou synagogu užívala židovská obec pouhých 26 let. Po připojení Tachovska k Německu, během tzv. křišťálové noci v 9. na 10.11.1938 byla budova synagogy vypálena nacisty. Tachovským hasičům, kteří tehdy k požáru vyjeli, bylo ordnery zabráněno zahájit záchranné práce. Někdy poté byla vypálená budova zbořena. - Na místě synagogy je nyní zahrada; spolek "Synagoga Tachov" plánuje vytyčit v zahradě půdorys synagogy. - Pozemek, na němž synagoga stála, je v soukromém vlastnictví (MUDr. Věra a MUDr. Jaromil Marešovi z Plané).

Zdroj: Jiří Fiedler, Pavel Frýda, Renata Klodnerová, Václav Chvátal