17236 nová synagoga

Poškozené (známka 340) zděné synagogy

polovina 19. století
na Z straně návsi, dům č.p. 49

Poslední synagoga ve Svojšíně byla postavena v prostém klasicistním slohu snad v polovině 19. století na západní straně návsi, na místě dřevěného domu, který židovská obec koupila od svého člena. Modlitební sál s půlkruhově zaklenutými okny byl umístěn v patře, pravděpodobně v přízemí byl byt pro učitele nebo duchovního. - V roce 1895 údajně budovu koupil soukromník a adaptoval ji na obytný dům, avšak v soupisech židovských obcí je funkční synagoga ve Svojšíně uváděna až do konce 1. světové války. - Po roce 1960 bylo průčelí domu zmodernizováno a po roce 2000 byl dům znovu radikálně přestavěn. - Pozemek s bývalou synagogou je v soukromém vlastnictví (Helena Kolenová ze Stříbra, Jiří Poláček ze Stříbra a Alexandra Poláčková ze Stříbra).

Zdroj: Jiří Fiedler, Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji