uprostřed vsi

Synagoga stávala ve středu vsi, na západním břehu rybníka. – Postavena byla v roce 1818, bohoslužby se zde konaly do roku 1892 - 1893, kdy byla puclická židovská obec zrušena kvůli odchodu jejích členů do větších měst. Budova synagogy byla později adaptována na soukromý obytný domek. Zprava na synagogu stavebně navazoval bývalý obecní domek židovské obce k ubytování duchovního a učitele. - V roce 1959 byly obě spojené budovy zbořeny, v letech 1960 - 1962 pak byla na jejich místě, kolmo k původní dispozici, postavena prodejna potravin Jednoty, která byla v provozu do roku 2012. - Pozemek, na němž synagoga stála, je v soukromém vlastnictví (Ivana a Václav Landštoffovi z Puclic).

Zdroj: Jiří Fiedler; Renata Klodnerová; Luděk Gasseldorfer

• Jiří Fiedler napsal 21.02.2012 01:04

Synagoga z r. 1818, západním průčelím obrácená do návsi a východní stranou k rybníku. Bohoslužby asi do r. 1880, později adaptovaná na soukromý obytný domek. Vpravo na synagogu stavebně navazuje bývalý obecní domek židovské obce k ubytování duchovního a učitele. Kolem r. 1976 byly spojené budovy zbořeny.