Zaniklé (známka 600) hrázděné synagogy

asi 2. polovina 17. století
v Z části vsi

Poutnovská synagoga byla podle současné odborné literatury postavena v 17. století, pravděpodobně v jeho 2. polovině. Nacházela se v blízkosti malé uličky, která vedla západně od poutnovské návsi. Budova synagogy se nacházela na parcele č. 43 a byla označena číslem popisným 69. Podle úředního záznamu z roku 1839 náležela budova místní židovské obci a její celková rozloha činila 40 sáhů, tedy necelé 144 čtverečné metry. Synagoga měla tehdy čtvercový půdorys. V roce 1859 byla zřejmě rozšířena o přístavek, v němž se nacházela mikve (rituální lázeň). Synagoga patřila k patrovému typu. Ve spodní masívní zděné části se nacházela pec, lázeň a také byt duchovního. Rohy budovy byly barokně zaobleny. Patro, v němž se nacházela samotná synagoga, bylo postaveno z hrázděného zdiva. Lavice byly umístěny u zdi. Podle Alfreda Grotteho, který se zabýval historií a architekturou středoevropských synagog, to naznačovalo, že almemor nebo také bima (vyvýšené místo pro četbu Tóry) stával stranou vedle sedadel. Oddělení pro ženy se nacházelo ve stejné úrovni jako mužské, odděleno úzkou dřevěnou přepážkou. - Tato sakrální stavba sloužila svému účelu zřejmě do počátku 20. století. V roce 1915 byla stržena; dá se předpokládat, že důvodem k demolici byl špatný technický stav objektu. - Přízemní část bývalé synagogy bylo rozebrána a zasypána, takže v současné době tvoří terénní schod ve svažité zahradě. - Synagoga je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek, na němž synagoga stála, je v soukromém vlastnictví (Jan Šalplachta z Poutnova).

Zdroj: Jiří Fiedler + Mgr. Lukáš Svoboda, Muzeum Karlovy Vary