na J straně Židovské (dnes Masarykovy) ulice

Synagoga stávala na jižní straně někdejší Židovské ulice (dnes Masarykova). Byla postavena v roce 1816, jméno stavitele již dnes není známo. Vzorem (předlohou) pro výstavbu této synagogy byla Staronová synagoga v Praze. Na stejném pozemku jako synagoga se nacházela také židovská škola a byt rabína. Jednalo se o stavbu bez výraznějších slohových prvků; měla téměř čtvercový půdorys, hladké vnější stěny s charakteristickými vysokými poloobloukovými okny, mezi kterými byly tzv. lizény (ploché výstupky ve zdi naznačující pilíře). Pod středním oknem nad vchodem byl v omítce znázorněn hexagram. Vlastní modlitební sál byl vysoký 8,4 m, s tradiční dispozicí (středové osmiboké řečniště) a zděnou ženskou galerií. V polosuterénním přízemí byl umístěn byt rabína a prostory školy, v podkrovních prostorách se nacházela obsáhlá knihovna, dar hraběte Jana Coudenhove. V podzemních prostorách synagogy byla klenutá rituální lázeň se zázračným pramenem. Poběžovická mikve bývala významným poutním místem židovstva, za kterou přijížděli lidé z Haliče, Slovenska a z Podkarpatské Rusi. Při opravných pracích v roce 1926 byl údajně v lázni nalezen větší kámen (přibližně podoby mlýnského žernova), na němž je patrný starý hebrejský nápis, jehož text zní v českém překladu následovně: „V této ponořovací lázni koupal se R. Jizroel Baalšem 310krát ve dnech mrazu roku 1744 a potvrdil, že tento pramen přináší tomu, kdo byl do něho ponořen, všeobecnou pomoc, i také osobám neplodným. V roce 1814 byl dům pro tuto ponořovací lázeň vystavěn.“ Tento pamětní kámen je však od roku 1938 nezvěstný a rovněž není ani v žádných dalších pramenech doloženo, že by známý zakladatel chasidismu Poběžovice kdy navštívil. – Synagoga byla zničena a vypálena nacisty ihned po odtržení pohraničí dne 9.10.1938, tedy ještě před tzv. křišťálovou nocí. Zbývající trosky synagogy byly odklizeny až po 2. světové válce. Franz Bauer v novinách Sudetendeutsche Zeitung č. 45 ze dne 9.11.2018 píše, že jako dítě si vzpomíná, jak musel jeden mladý poběžovický Žid po "křišťálové noci" stoje na žebříku, odsekávat nad vchodem židovskou hvězdu." - Pozemek, na němž synagoga stála, patří Židovské obci Plzeň. - Pražská židovská obec nechala v září 2014 položit na pozemku původní synagogy základní kámen nové synagogy.

Zdroj: Jiří Fiedler, Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji