na křižovatce Palackého třídy a ulice 17. listopadu

Výstavná synagoga pardubické židovské obce byla postavena v neorománském stylu podle návrhu architekta Františka Schmoranze ze Slatiňan z let 1866 - 1867. Stavbu však realizoval až jeho syn František Schmoranz ml. společně s Janem Machytkou v letech 1878 - 1880 nákladem 28 tisíc tehdejších zlatých. Opravena a rozšířena byla v roce 1904 o sousední obecní dům židovské náboženské obce s bytem rabína, jeho úřadovnou a dalšími prostorami. Synagoga stávala na rohu dnešních tříd 17. listopadu a Palackého. – Budova byla podélná plochostropá hala s odstupněnými štíty a ženskou galerií v západní části sálu. Roku 1904 byla synagoga kvůli zvýšení počtu sedadel rozšířena na západě stavitelem J. Novotným. - Před synagogou směrem ke třídě Míru stával památník bratranců Veverkových, který byl v roce 1958 přestěhován nedaleko na své současné místo v ulici bří Veverkových. Místo bývalé synagogy je částečně zastavěno Domem služeb č.p. 237. - Za 2. světové války během nacistické okupace byla synagoga podpálena, interiér byl poškozen a zařízení rozkradeno. Od roku 1941 byla budova využita jako skladiště, po roce 1945 byla opravena a sloužila jako Dům umění a galerie, ale kvůli nulovým investicím do její údržby a dalších oprav se dostala do havarijního stavu a v letech 1958 - 1959 byla zbořena. - Ode dne 6.12.1992 je na Domě služeb umístěna pamětní deska připomínající jak synagogu, tak i pardubické oběti holocaustu. - Synagoga stála na trojici pozemků; dva z nich (pozemkové parcely č. 2605/66 a 2583/46) patří Židovské obci v Praze, třetí (stavební parcela č. 727/6) patří firmě Dům služeb Pardubice, s.r.o. z Pardubic).