← kaplička (Nová Červená Voda) kostel Nejsvětější Trojice a Korunování Panny Marie (Nová Ves) →
17169 starý židovský hřbitov

Zaniklé (známka 600) ostatní

SV od náměstí 5. května

Starý židovský hřbitov, zmiňovaný roku 1724, se nacházel za městskou zdí před Rakovnickou branou, v západní části města. Malý prostor mu ale nestačil, a proto byl v polovině 19. století založen židovský hřbitov nový, a to v polích za městem, nad Pecínovem. Původní hřbitov pohltila pozdější zástavba, nový se dochoval dodnes bez větší újmy. - Starý židovský hřbitov je zakreslen již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Hřbitov se rozkládal na šestici pozemků; čtyři z nich (pozemkové parcely č. 5 a 2107/6 a stavební parcely č. 2357 a 1028) jsou v soukromém vlastnictví (Lucie Kalousová z Kladna a Pavel Kalous z Nového Strašecí), pátý (stavební parcela č. 98/4) patří Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a šestý (stavební parcela č. 100/2) je v soukromém vlastnictví (Jarmila Bártlová z Nového Strašecí, Vladimíra Müllerová z Prahy a Martina Stegurová z Prahy).

Zdroj: Jiří Fiedler