vypálena 9.11.1938 okolo 18 hodin
na náměstí sv. Anny v Guttenberkových sadech

Mostecká synagoga byla postavena v letech 1872 - 1873 na levém břehu Bíliny, nedaleko kostela sv. Anny, na Jeronýmově náměstí. - Obdélná budovu byla vystavěna v historizujícím stylu s novorománskými prvky. Stěny a strop byly vymalovány v maurském stylu, zařízení pocházelo z roku 1887, varhany byly zakoupeny v roce 1900. Bylo sem rovněž zavedeno plynové osvětlení. V roce 1903 bylo postaveno nové oplocení a v roce 1927 byly do kruhového okna na průčelí instalovány osvětlené hodiny. - Synagoga lehla popelem navečer 9. listopadu 1938 při tzv. Křišťálové noci. Při pogromu na Židy ji zapálili místní henleinovci. Zbytky stavby byly srovnány se zemí po roce 1940. - Dnes je na místě synagogy jezero Most. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří firmě Diamo, s.p. ze Stráže pod Ralskem.

Zdroj: Ing. Eva Hladká - muzeum Most, Jiří Fiedler, Marcela Čermáková