← kaple (Dolní Lánov) kostel sv. Jakuba Většího (Dolní Lánov) →
17023 obřadní síň na židovském hřbitově

Zaniklé (známka 600) zděné židovské obřadní síně

židovská obřadní síň
mezi ulicemi Spojených národů a Pod hřištěm

Vykopány jsou základy obřadní síně. - Obřadní síň byla otevřena snad spolu s hřbitovem v roce 1883. - V roce 1960 byl židovský hřbitov z „hygienických“ důvodů zlikvidován a stavební materiál z obřadní síně, z náhrobků a z ohradní zdi byl použit na stavbu nového sportovního hřiště, vzdáleného jen pár metrů od hřbitova. Pomníky byly povaleny a rozbity, celkem se napočítalo 129 hrobů. - Památku židovských občanů, kteří se významně zasloužili o rozvoj královédvorského průmyslu a kultury, dnes připomíná na bývalém hřbitově už jen jedna zachovalá stěna z obřadní síně 2,5 m široká a 3,5 m vysoká. U stěny je zabetonováno asi 13 náhrobků, které jsou zčásti poškozeny a nečitelné. - Pozemek, na němž obřadní síň stála, patří Židovské obci v Praze.

Zdroj: Eva Keilová: Židovský textilní průmysl a židovská obec ve Dvoře Králov