vodní nádrž
na J okraji židovské čtvrti, která ležela SZ od náměstí

Synagoga byla postavena v židovské čtvrti v roce 1717 na místě starší synagogy, vyhořelé v 16. století. Původně byla synagoga postavena ve stylu renesančním, na počátku 20. století byla secesně upravena. Zřejmě kvůli konfiguraci terénu byla orientována svatostánkem netradičně k jihovýchodu. Od roku 1951 sloužila jako sbor Církve československé husitské. Zbořena byla v roce 1969, ještě před zatopením městečka. - Synagoga je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1838. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří firmě Povodí Vltavy, s.p. z Prahy.

Zdroj: Jiří Fiedler

• Jiří Fiedler napsal 21.02.2012 01:14

Synagoga z r. 1717 (postavená snad na místě starší synagogy) v židovské čtvrti, na počátku 20. stol. secesně upravená. Zřejmě kvůli konfiguraci terénu orientovaná svatostánkem netradičně k jihozápadu. Od r. 1951 sbor Církve československé husitské. Zbořena v r. 1969, před zatopením města.