v 70. letech 20. století
na Husově náměstí

Synagoze v Dašicích předcházela modlitebna, jež je doložena již roku 1781. - Synagoga tvořila zadní samostatný trakt domu č.p. 388. Ten byl jako přízemní postaven roku 1821 na náměstíčku křižovatky cest od Pardubic a Kostěnic. Synagoga byla vystavěna roku 1822, jak bylo uvedeno na její boční fasádě. Vstup byl vzadu z domu č.p. 388. Přízemní část byla zprvu otevřená, později byla obezděna a prostor zřejmě sloužil po založení samostatné židovské náboženské obce v roce 1872 jejím potřebám. Ta měla v této době již 48 členů platících náboženskou daň. Vlastní prostor synagogy byl v prvním patře. Obdélná místnost byla opatřena 5 dvoukřídlovými okny, vnitřek tvořily v čele malá bima (prostor pro konání bohoslužebných úkonů) a lavice. Na stropě byly vymalovány po stranách barevné trojúhelníky a kolem oken barevné polosloupy se zlatými hlavicemi. Po založení samostatné židovské obce v Pardubicích a výstavbě tamní synagogy byla dašická židovská obec zrušena a sloučena s pardubickou. Synagoga postupně pustla a nebyla již plně využívána. V 60. letech 20. století byla využívána jako obecní byty, v 70. letech 20. století tam byli ubytováni polští dělníci, kteří tehdy v Dašicích stavěli místní Mrazírny. Přes snahu památkářů a osobně Dr. J. Herouta o její záchranu byla s ostatními židovskými domy posléze zbořena. Na jejím místě bylo postaveno nákupní středisko. - Synagoga je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří firmě Jednota, spotřební družstvo v Pardubicích z Pardubic.

Zdroj: Jiří Fiedler; www.kppardubicka.cz, Ing. Jan Horský, Dašice