Torzální (známka 600) ostatní

Krnovské Předměstí, severně od nádraží, na východní straně Polní ulice

Zůstal jen jeden náhrobek a trosky několika dalších. Plocha hřbitova je udržovaná. Ohradní zeď je zbořena. - Židovský hřbitov byl umístěn na severním konci města, v ulici Polní (dříve Spillensdorggasse). - Židovský Modlitební spolek (Bethausverein) v Bruntále rozvíjel od 80. let 19. století, aktivní činnost, a tak v roce 1904 získal právní subjektivitu. Oficiální registrace umožňovala spolkům vlastnit nemovitosti a byla spojena se snahou spolku založit vlastní hřbitov. Již v roce 1902 povolily úřady židovskému modlitebnímu spolku v Bruntále po dobu dvou měsíců sbírku peněz na zřízení židovského hřbitova, který potom vznikl po roce 1904. - Hřbitov měl půdorys obdélníku a byl celý ohrazen. Uprostřed oplocení u silnice stála obřadní síň a po jejích stranách stály dvě branky vedoucí do prostoru hřbitova rozděleného na čtyři části dvěma pravoúhle se křížícími komunikacemi. Kolem nich byly nasázeny stromy. V levém rohu byla umístěna studna. Dochoval se náčrt provedený velitelem bruntálské posádky v roce 1926 při soupisu vojenských hrobů padlých v 1. světové válce. Ze špitálů v Bruntále zde bylo v sekci II. uloženo 10 vojáků židovské národnosti. Na náčrtu je vyznačena poloha obřadní síně i systém vstupu na hřbitov. Stavba byla vojáky opatřena nesprávným nápisem modlitebna, byť šlo o obřadní síň. Tak vznikl omyl, který v některých publikacích stále přetrvává. Pravděpodobně na podzim roku 1938 nacisté hřbitov zdemolovali, postupně byla zbořena ohradní zeď i obřadní síň. Ve východní části plochy hřbitova byl zřízen průmyslový areál. V 80. 20. století letech byly náhrobky prodány na zpevnění břehů Černého potoka (odkud naštěstí již byly odstraněny), a také pro další použití kamenosochařským firmám. Město Bruntál koupilo hřbitov od Židovské obce v roce 1983. - Židovská obec v Bruntále byla velmi malá proti Hornímu Benešovu a Krnovu. Pro obřadní záležitosti většího významu byly určeny postupně obě obce. V Bruntále se podařilo prosadit a zřídit modlitebnu, kde zároveň probíhala výuka dětí. Modlitebna byla až do roku 1938 v Herren Strasse (Panská ulice), dnes ulice Opletalova. Při východu do ulice z náměstí (směrem k nádraží) byly na levé straně tři samostatné domy (dnes spojeny v jeden). V posledním domě z nich byla v patře nad vchodem místnost modlitebny. V přízemí tohoto domu byla „Plzeňská restaurace“. - Do dnešních dnů zůstal pouze jeden náhrobek a části dochovaných kamenů původního hrazení se zbytky kamenných náhrobků. Pod náhrobkem, označujícím umístění původní hrobky byli pohřbeni: Gustav Marburg (15. leden 1844–8. listopad 1921), jeho žena Malvine Marburg (1. červen 1872–25. červenec 1926) a jejich syn Philipp Marburg (31. leden 1897–8. duben 1937), představitelé rodiny, která se zasloužila o hospodářský rozvoj města i celého regionu od konce 19. století. Vedle tohoto náhrobku byla při pietních úpravách hřbitova v roce 2003 osazena pamětní deska s Davidovou hvězdou, židovským letopočtem a nápisem: „Zde se prostíral židovský hřbitov v Bruntále, založený v roce 1904. Z původních několika desítek náhrobků se po devastaci za totalitních režimů zachoval pouze pomník rodiny Marburgovy. Židovské osídlení v Bruntále existovalo od 2. poloviny 18. století do vyhlazení za 2. světové války.“ - Hřbitov se rozkládá na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 2540) patří městu Bruntál, druhý (pozemková parcela č. 3728/13) patří firmě Dřevovýroba Praděd, s.r.o. z Vrbna pod Pradědem.

Zdroj: Pavel Rapušák, předseda Klubu za starý Bruntál

• daniel klaban napsal 21.01.2016 14:30

Vždyť na tomto hřbitovu ještě 3 náhrobky zbyly tak by měl být polozřícený nebo torzální

Upravil jsem, děkuji.

• Miloslav Horník napsal 13.03.2016 16:38

Doporučuji: – článek: Židovský hřbitov (Náš domov 12. 9. 2012, 27. část, str. 7 až 8) http://www.mubruntal.cz/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=1316&id_dokumenty=948312 – článek: Historik: S křišťálovou nocí se vrátil přízrak středověku (kde je zmínka u událostech mj. v Krnově i Bruntálu) http://zpravy.idnes.cz/historik-s-kristalovou-noci-se-vratil-prizrak-stredoveku-pno-/domaci.aspx?c=A071109_094103_domaci_adb – *pdf: Historie židovské obce v regionu Krnova a Bruntálu (Jan Stejskal - Petr Aharon Tesař - Pavel Stejskal - Pavel Kuča) http://www.krnovskasynagoga.cz/ke%20stazeni/historie_z_o_v_regionu.pdf

• Miloslav Horník napsal 18.03.2016 16:26

Následující řádky pana Pavla Rapušáka předsedy KZSB (Klub za starý Bruntál), mj. vysvětlují nesrovnalosti, které jsem zjistil při pročítání článků, kde se uvádí rozporuplné údaje. 1. Židovská obec v Bruntále byla velmi malá proti Hornímu Benešovu a Krnovu. Pro obřadní záležitosti většího významu byly určeny postupně obě obce. V Bruntále se podařilo prosadit a zřídit modlitebnu, kde zároveň probíhala výuka dětí. Modlitebna až do roku 1938 byla v Herren strasse (Panská ulice) dnes ulice Opletalova. Při východu do ulice z náměstí (směrem k nádraží) byly na levé straně tři samostatné domy (dnes spojeny v jeden). V posledním domě z nich byla v patře nad vchodem místnost modlitebny. V přízemí tohoto domu byla „Plzeňská restaurace“. 2. Na židovském hřbitově v dnešní ulici Polní, byla uprostřed přední obvodové zdi vestavěna obřadní síň. Dochoval se náčrt provedený velitelem bruntálské posádky v roce 1926 při soupisu vojenských hrobů padlých v 1. světové válce. Ze špitálů v Bruntále zde bylo v sekci II. uloženo 10 vojáků židovské národnosti. Na náčrtu je vyznačena poloha obřadní síně i systém vstupu na hřbitov. Stavba je vojáky opatřena nesprávným nápisem (Modlitebna) - zcela jistě náčrt nekonzultovali s místními občany židovské národnosti a takto mohl lehce vzniknout omyl, který se vyskytuje v některých jiných článcích. Oba objekty (modlitebna i obřadní síň) byly zdevastovány a nepodařilo se získat žádnou fotografii z žádného období. Po roce 1945 se do Bruntálu vrátili dva židé, kteří tu byli před válkou a obsah tohoto sdělení byl již v dřívější době s jedním dodnes žijícím konzultován. Pavel Rapušák předseda KZSB.

• Miloslav Horník napsal 18.03.2016 16:28

V předchozím komentáři pan Pavel Rapušák uvádí: „...obsah tohoto sdělení byl již v dřívější době s jedním dodnes žijícím konzultován.“ Tímto je myšlen rodák z Bruntálu dnes 89 letý pan Petr Beck. Jeho životní příběh sepsal Tomáš Hrbek a je k přečtení zde: http://kehila-olomouc.cz/rs/wp-content/uploads/pribeh-Petra-Becka.pdf

• Miloslav Horník napsal 05.03.2017 11:47

Doporučuji: – článek: Židé v Bruntále v dobách minulých (do roku 1918). Zdroj: http://www.krnovskasynagoga.cz/ke%20stazeni/zide_v_bruntale_v_dobach_minulych.pdf

• Miloslav Horník napsal 29.10.2017 07:23

Prezident Zeman vyznamenal včera u příležitosti 28. října 2017 mezi osobnostmi i čestného občana města Bruntálu pana Petra Becka Řádem Tomáše Garrigua Masaryka, I. třídy za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv. Více na http://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Prezident-Zeman-vyznamenal-u-prilezitosti-28-rijna-2017-tyto-osobnosti-510108. Tato významná osobnost je zde 2x zmiňována v předchozích komentářích s odkazy např. na článek Tomáše Hrbka Příběh pana Petra Becka.