← kaple (Bělušice) bývalý kostel sv. Alžběty (Benešov) →

mezi Masarykovým náměstím a ulicemi Pod Brankou a Vnoučkova

Na místě synagogy částečně stojí nákupní středisko. - Synagoga byla postavena v klasicistním stylu v roce 1845 (je uváděno i období po r.1850), pozemek zdejším Židům daroval kníže Lobkowicz. V místech měla stát i starší modlitebna o které jsou zmínky od 18.století. Synagoga prošla opravou a rozšířením v roce 1884 a v této úpravě sloužila zdejší židovské náboženské obci k bohoslužbám až do nacistické okupace. Po roce 1945 sloužila budova č.p.152 jako modlitebna Církve československé husitské. Byla zbořena v roce 1975 nebo 1976. - Původní synagoga je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1840. - Synagoga stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 130/1) patří firmě Benešov Shopping Mall, a.s. z Prahy, druhý (pozemková parcela č. 130/5) patří městu Benešov.

Zdroj: Jiří Fiedler