16950 kaple Panny Marie Ustavičné pomoci

(starší), rozšířena 1930 (posvěcena 10.5.1931)
SV od vsi, u samoty Chalupník, asi 100 m pod loveckou chatou Vačkárna

Ze střechy a krovů zůstávají jen malé zbytky. Klenba v zadní (starší) části kaple je propadlá. Zdivo je zachováno do původní výše, pouze štít vpředu snížen o cca 0,2 m. Zdivo zadního štítu je poškozeno. Dveře i obě okna po stranách jsou zakončena pravoúhle. Rozměry kaple: 2,35 x 2,65 m s tím, že zadní cca 1 m zdiva je o 0,6 m užší (to je původní kaple). Výška cca 2,2 m, štít vpředu cca 3,6 m. Okolí kaple je nově vyčištěno od náletových dřevin a křovin. - K původní mělké obdélné kamenné kapli s trojúhelníkovým štítem nad průčelím představěli v roce 1930 manželé Marie a Jakob Weissovi z přilehlé samoty č.p. 13 zvané Chalupník (Herrenhäusler) obdélnou cihlovou kapli (proto byla nazývána také Herrenhäusler kapelle). I když Strouhy náležely k farnosti Ondřejov, kapli dne 10.5.1931 posvětil farář z Ktiše a rodák z nedalekého Lomku P. Johann Weiss, údajně jako vzpomínku na své kaplanské začátky v Ondřejově. - Pozemek s kaplí patří Vojenským lesům a statkům, s.p.

Zdroj: Roman Podhola: 583 portrétů zmařené Šumavy