16940 kaplička Anděla strážce

Opravené (známka 100) skalní kapličky

v ulici Pískovec II, pod mateřskou školou

obraz vytesaný do skály

Má nový obraz a ozdobnou mříž. - Je vytesána v pískovcové skále u č.p. 457 v dolní části Kamenického Šenova poblíž mateřské školky Pískovec. - Bohužel se nepodařilo vypátrat jakoukoli historickou fotografii, takže co přesně bylo v nice skály, lze jen tušit. Říká se, že kdysi z této skály spadla malá holčička, a proto na základě tragické události zde byla vytvořena kaplička. Pravděpodobně v 19. století zde byl malovaný obraz, ale nikdo ze současných pamětníků neví, komu byl zasvěcen (Panně Marii?). Podle čtvercových otvorů, umístěných pravidelně do oválu kolem niky obrazu, lze vytušit dřevěný rám se stříškou. Spodní dva otvory se zbytky železa s určitostí prozrazují, že zde byly konzoly na lucernu. Vzhledem k tragické události, která vedla ke vzniku kapličky, a vzhledem k blízkosti mateřské školky, bylo rozhodnuto kapličku zasvětit Strážnému andělu, andělu ochraniteli na cestě životem dítěte. - V roce 2009 získal spolek "Na Výsluní" dotaci 48.000,- Kč z Grantového fondu Libereckého kraje. Autorem olejomalby malované na plechu a návrhu složitého kovaného rámu nazvaného „cesta srdce“ je Václav Frömmel. Mistr kovář, pan František Mrňák z Nového Oldřichova, se chopil nelehkého úkolu a nad všelijak propleteným rámem strávil mnoho času. Členové spolku "Na Výsluní" v několika brigádách odkopali navážku sutě před skálou. Na kapličku přispěl 500,- Kč pan Adam Hotař s rodinou, 7.000,- Kč pan Miloš Macháček a 1.510,- Kč doplatilo občanské sdružení „Na Výsluní“. - Nakonec se dílo povedlo a kapličce bylo požehnáno dne 29.4.2011 jáhnem Janem Hedvíkem z České Kamenice. Při slavnosti žehnání zazpívaly děti z mateřské školky. - Pozemek s kapličkou je v soukromém vlastnictví (Lucie Kreisingerová z Kamenického Šenova).

Zdroj: MgA. Václav Frömmel, spolek "Na Výsluní"