Novostavby (známka 100) dřevěné kaple

18. století, upravena 1813
v JZ části vsi, u statku č.p. 3, u cesty k železniční zastávce

Má novou střechu. Bez dveří, zařízená. - Na místě původní kaple byla v letech 2021 - 2022 postavena nová otevřená dřevěná kaple. Zůstala dvojice kaštanů, u nichž původní kaple stála. - Původní kaple byla barokní, zděná, obdélná, s rámovaným portálem v průčelí, jež bylo ukončeno trojúhelníkovým štítem s nikou. Nad předními dveřmi byl vytesán letopočet 1813. Interiér byl sklenut křížovou klenbou. Uvnitř byl oltář; nad menzou byl reliéf s polopostavou Panny Marie s Ježíškem v akantovém rámu z 1. poloviny 18. století. Při obou dlouhých stěnách kaple byly v interiéru umístěny lavice, každá s pěti sedadly. Konaly se zde každý rok mariánské pobožnosti, kdy se zpívaly mariánské písně doprovázené na přenosném harmoniu. Lidé se zde také setkávali při vzpomínkách na zemřelé z 1. světové války, modlili se a poté v tichosti šli k válečnému památníku. - Kaple byla postavena před domem č.p. 3 (zvaný Dlouhý Dvůr). - Ke zničení kaple zřejmě došlo někdy po roce 1966 při bourání statku, u kterého stála. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek s kaplí patří obci Vojtanov; obec nechala v roce 2021 postavit u kaple tabuli informující o historii kaple.

Zdroj: Kurt Zeidler: Voitersreuth, das Dorf an der Grenze: die Geschichte ein