← kaple (Andělská Hora) kaple Nejsvětější Trojice (Andělská Hora) →

Torzální (známka 500) zděné kaple

na návsi, po levé straně schodiště na terasu kostela

Zčásti zbořena; zůstalo jen obdélné obvodové zdivo (cca 4,1 x 3,8 m) do výše: levý přední roh cca 0,6 m, pravý přední roh cca 0,6 m, pravý zadní roh cca 1,6 m a levý zadní roh cca 1,3 m. Zdivo je nově vykopáno z trosek. - Barokní kamenná kaple s rovným závěrem na obdélném půdorysu o rozmerech cca 4,1 x 3,8 m krytá strmou pultovou střechou. Vstupní průčelí kaple s obdélným segmentem zakončeným portálem vchodu a kruhovým okénkem v ose nad ním, bývalo mohutnou profilovanou římsou završeno vysokým, stupňovaným, půlkruhově zakončeným štítem. Podélné stěny kaple byly prolomeny po jednom menším obdélném okně. Vnitřní zařízení kaple, pořízené po požáru kostela v roce 1718, tvořil oltář s vyřezávanou dřevěnou barokní sochou sv. Jana Nepomuckého z roku 1720, umístěnou v akantovém rámu. Dnes se plastika nachází v interiéru kostela sv. Michaela Archanděla. - Po vyhnání německého obyvatelstva po skončení 2. světové války však přestala být kaple udržována a postupně chátrala. Někdy během druhé poloviny 20. století byla nakonec zchátralá kaple pobořena a základové zdivo objektu zasypáno. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek s torzem kaple patří obci Andělská Hora.