← kostel sv. Jiří (Aldašín) kaple (Amalín) →
16752 evangelický kostel

evangelická
polovina 50. let 20. století
SV od náměstí

Dnes je na místě kostela zahrada. - Kostel byl přízemní stavbou s mansardovou střechou a sanktusníkem. - Evangelíci z Andělské Hory a okolí nejpozději v roce 1934 zakoupili část domu č.p. 5, kterou přestavěli na malý kostelík pro své bohoslužby. Slavnostní vysvěcení se konalo dne 21.5.1934 za účasti prezidenta Německé evangelické církve v Čechách, na Moravě a ve Slezsku Ericha Wehrenfenniga a dalších duchovních. V roce 1945 byla na základě dekretů prezidenta Beneše Německá evangelická církev zrušena a její majetek byl zabaven státem. Před zahájením školního roku 1964/1965 byl evangelický kostel přestavěn na školní dílny. Někdy později byla budova kostela zbořena. - Pozemek, na němž kostel stál, je v soukromém vlastnictví (Bc. Matěj Velička).

Zdroj: Zdeněk Nešpor: Encyklopedie evangelických kostelů, Mgr. Branislav Dork