16058 kaple sv. Šebestiána nazývaná "Morová"

u ohradní zdi bývalé zámecké zahrady

Má novou střechu. Místo dveří má jen ozdobnou mříž, zařízená. - Čtvercová kaple bez oken s rovným závěrem krytá sedlovou střechou s pálenou krytinou. Vstupní průčelí kaple s obdélným, polokruhově zakončeným vchodem bez dveří, je završeno trojúhelníkovým štítem s kruhovou nikou, profilovanou římsou pod střechou a hranolovým odstupňovaným nástavcem s křížem na vrcholu. Na přední straně štítového nástavce je umístěna kamenná deska s vysekaným pamětním nápisem v němčině: „Anno 1713 zur Pestzeit gelobt, 1714 nach Rettung geweiht, 1860 von Grund auf erneut“. Vnější stěny kaple jsou hladké, bez členění. Na podélných stěnách jsou umístěny velké obdélné mělké výklenky. Uvnitř je kaple sklenuta plackou. V závěrové vnitřní stěně jsou umístěny tři niky. Vnitřní zařízení původně tvořila barokní socha sv. Šebestiána a dvě lidové sošky Panny Marie (Madony) z 19. století. V současné době je v interiéru kaple umístěno sousoší Piety z doby kolem roku 1600 přenesené z obce Knínice. - Kaple, nazývaná rovněž Morová kaple, byla postavena v roce 1714 na památku velkého moru, který se městu roku 1713 vyhnul (mor došel do Chyší), u ohradní zdi bývalé zámecké zahrady proti dnes již zavezenému rybníku Rechenteich pod areálem bývalého poplužního dvora při levé straně silnice k Veselovu v horní části městečka Žlutice (Luditz). Ještě v roce 1714 byla kaple slavnostně vysvěcena. V roce 1860 byla kaple nově vystavěna. Počátkem 21. století byla tehdy již zchátralá kaple celkově rekonstruována. - Pozemek s kaplí patří městu Žlutice.