15571 kostel sv. Linharta

vodní nádrž
v bývalé vsi

Střecha lodi opravena. Narušena statika, kostel potřebuje odvlhčit. Interiér poškozen. - Kostel měl být podle původních plánů zbořen současně s celou vsí. Jeho záchrana se podařila na poslední chvíli zásluhou skupiny studentů z katedry dějin umění Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, kteří v kostele objevili pod nánosy novějších omítek fresky na nejstarší románské zdi. - Pozemek s kostelem patří obci Pasohlávky; obec připravila projekt na opravu kostela. Bude nutno mj. celý kostel zvednout asi o 0,8 m (stojí v dolíku a vlhne) a opravit statiku, poté bude možné z interiéru lodi odstranit ocelová táhla. Věž by měla být využívána jako rozhledna. Na opravu kostela je třeba cca 20 mil. Kč. Obec plánuje vozit na ostrov turisty pomocí obecní pramice; vytvoření mostu či náspu k ostrovu ekologové zakázali.

• Jaromír Schoffer napsal 17.10.2009 18:16

V tomto kostele jsem byl přešel a doplaval k němu po bývalé silnici dnes zatopené.V kostele zachováno točnicové schodiště na kůru pěkné pseudogotické drevěné zábradlí s lomenými okny.Dále v kostele zachovány některé malby světců.