← márnice (Chotěvice) kostel sv. Jakuba Většího (Chvaleč) →
15566 kaple sv. Jana z Boha

hřbitovní kaple (márnice)
na hřbitově

Kaple byla zbořena až v roce 1992 poté, co se její část zřítila. Byla v havarijním stavu, protože se na ní od skončení 2. světové války nedělala žádná údržba (zatékalo do ní a roztrhlo se obvodové zdivo). - Dochovány jsou čtvercové základy se zkosenými rohy, krypta (vchod je zakryt drátěnou mříží) a kamenné ostění dveří a oken složené u hřbitovní zdi. - Barokní kaple stála uprostřed původně hospitálního, později obecního hřbitova. Sloužila také jako márnice. - Po stranách měla po jednom kruhovém okně. Vchod byl ukončen pravoúhle, nade dveřmi byl nápis POKOJ VÁM. Byla plochostropá, zastřešena barokní střechou s křížem. Uvnitř byl oltářík s obrazem z roku 1717 znázorňující sv. Jana z Boha s nápisem Charitas na prsou (heslo řádu Milosrdných bratří). - Kaple stála přesně v ose: kostel v hospitalu - brána zahrady hospitalu - hřbitovní brána - hřbitovní kaple. - Národní památkový ústav usiluje o obnovu kaple (byla přesně zaměřena v 70. letech 20. století) v rámci opravy hřbitova, mohlo by k ní dojít roku 2022. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Národnímu památkovému ústavu.

Zdroj: Vladimír Kučera