15561 hřbitovní kaple Vzkříšení Krista

hřbitovní kaple
S od kostela, na původním hřbitově

Postavena u hřbitovní zdi nedaleko místa původní kaple, postavené mezi lety 1765 a 1770 a zbořené v souvislosti s výstavbou nové kaple. - Byla obdélná s polokruhovým presbytářem, průčelí se sloupovým portikem, nad průčelím trojúhelníkový štít ukončený kamenným křížem. Boční fasády byly rozčleněny pilastry a okny. Sklenuta dvěma poli plackové klenby a konchou v závěru. Jediným vybavením kaple byl nový prostý oltář s centrálním obrazem s námětem „zmrtvýchvstání Krista“, který pro kapli u A. Frinda objednala roku 1897 paní Teresie Dittrichová. Do tympanonu kaple byla roku 1908 umístěna firmou „Hofmosaikanstalt Rauecker“ z Mnichova – Sollnu mozaika s výjevem „Oplakávání Krista“ dle malířova návrhu (kvůli tomu se jí začalo říkat také kaple Uložení Krista do hrobu). – Objekt vysvětil dne 21.10.1846 litoměřický biskup A. B. Hille. - V roce 1955 ještě kaple stála. - Okolní hřbitov byl zrušen roku 1882. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Krásná Lípa.

Zdroj: Natálie Belisová: Putování po duchovním panství Krásnolipska