1555 kaple Narození Panny Marie

hřbitovní kaple
na hřbitově

velká kaple (kostelík)

V rekonstrukci; s výjimkou přístavku vpravo má nové krovy a střechu, věžička měděnou. Obvodové zdivo mimo přístavek dozděno do původní výše. Přístavek vpravo je bez střechy a krovů, zdivo má cca o polovinu sníženo. Fasáda průčelí opravena, na zbytku stavby fasáda zničena. Má nová okna a dveře. Vysekány okolní křoviny, opraven bývalý hřbitov kolem kaple a přední strana ohradní zdi. - Kaple byla postavena v letech 1751 - 1752 místním sedlákem Johannem Poltzerem, vysvěcena byla 2.8.1752. V roce 1752 byla kaple vymalována uničovským malířem Ignácem Oderlickým. Okolo kaple postupně vznikl malý hřbitov, o století později byl celý areál oplocen a postavena malá márnice.Součástí areálu byl i vzácný Mariánský kříž a socha Jana Nepomuckého. Místní obyvatelé pečovali o kapli až do roku 1947, kdy obyvatelé německé národnosti byli odsunuti z Československa. V 50. letech 20. století se zde ještě sloužily mše, nicméně kaple i tak chátrala. V roce 1979 se propadla střecha a kapli hrozil okamžitý zánik. Namísto opravy střechy však komunistické úřady nechaly za podstatně větší peníze transferovat Oderlického fresky z kaple do kostela Panny Marie Sněžné v Olomouci a do obřadní síně olomouckého magistrátu. Kaple byla ponechána svému osudu, až z ní zůstalo jen obvodové zdivo. V létě roku 2002 studenti Arcibiskupského gymnázia z Prahy 2 dali v kapli a v jejím okolí do pořádku vše, co se dalo. Zbavili obvodové zdi porostů a vyklidili prostor kaple a okolí. To vše v součinnosti s obecním úřadem v Norberčanech. V roce 2006 byla díky finančnímu daru Ing. Vladimíra Novotného z Bruntálu zahájena oprava kaple; byl obnoven štít a střecha. - Po opravě by v kapli měla vzniknout expozice o zničených obcích Libavska. - Pozemek s kaplí patří církvi.