← kaple Panny Marie (Kunčina Ves) kaplička (Souvlastní) →

Torzální (známka 500) zděné kapličky

SV od vsi, u cesty mezi třemi velkými javory

Zčásti zbořena; zůstalo jen čtvercové zdivo (0,9 x 0,9 m) do výše: levý přední roh 0,3 m, pravý přední roh 0,7 m, levý zadní roh 0,6 m a pravý zadní roh zasypán troskami. - Stojí na krásném vyhlídkovém místě u turisticky značené cesty. - U rychnovské cesty pod Valčenkou se nacházela otevřená kaplička z kamene s kamennou sochou sv. Jana Nepomuckého. Nejprve byla poškozena socha, pak byla zcela odstraněna a časem spadla celá kaplička, protože byla zřízena bez zajištění další péče. Na podzim roku 1887 se rozhodli pan Ságner s manželkou a jeho švagrová Františka Neugebauerová z Kunčiny Vsi č.p. 53 dát kapličku znovu zřídit. Hrubá stavba byla provedena ještě na podzim roku 1887 a v roce 1888 byla kaplička dokončena. Byla opatřena železnou mariánskou soškou z Blanska a dne 21.5.1888 na svatodušní neděli posvěcena. - Původní kaplička je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1840. - Pozemek s kapličkou patří obci Zdobnice.

Zdroj: Státní okresní archiv Rychnov nad Kněžnou