← kaple (Horní Rokytnice) kaplička sv. Anny (Horní Rokytnice) →

jižněji položená z dvojice kaplí v SV části vsi

se sanktusníkem

Zbořena asi v roce 1966 poté, co vyhořela po úderu blesku (shořela střecha a vyhořel interiér); zbořili ji pracovníci JZD. - Byla podkovovitá. Interiér zaklenut, byl zde oltář a asi šest řad lavic. - Stála za dvěma lípami (levá je ještě poškozená od blesku) u domu při značkované turistické cestě. – „Uzavřená modlitební kaple známá jako Geisslerova kaple, protože stojí nedaleko hospodářských budov Josefa Geisslera v Horní Rokytnici čp. 10 u cesty na pozemcích jmenovaného. Byla postavena na náklady zemřelého tkalce Heinricha Geisslera a v roce 1732 byla nově opravena. Tato dosti prostorná kaple má několik dřevěných lavic, na nichž může pohodlně sedět 25 lidí, okolo lavic jich pak ještě může 20 klečet, takže se sem vejde pohodlně 45 lidí. Důvod, proč zmíněný Heinrich Geissler nechal postavit kapli, je ten, aby o nedělích a svátcích odpoledne sousedé, kteří žijí od farního kostela nejdále, a kterým brání v návštěvě této odpolední bohoslužby ve farním kostele počasí či něco jiného, se zde mohli shromáždit ke společné modlitbě růžence, křížové cesty nebo jiných modliteb. Uprostřed střechy této kaple je věžička, ve které se nachází zvon o váze 50 liber, aby lidem připomínal svým zvukem ráno, v poledne a večer modlitbu Ave Maria. Podle staré pamětnice byla kaple postavena ke cti sv. archanděla Michaela. Později byl obraz sv. archanděla Michaela vyňat a nahrazen obrazem sv. Anny u malého dřevěného oltáře. Na postranních stěnách je křížová cesta v malých obrázcích, tato kaple je vyzdobena ještě jinými svatými obrázky. Je v dobrém stavu, nemá fond na udržování ani nikoho, kdo by se k udržování zavázal nebo byl zavázán. Ale v případě potřeby nezůstane bez dobrodinců.“ (Kronika fary Rokytnice v Orlických horách 1836 – 1983, str. 53 – 54. Jedná se o původní zápis z období založení kroniky). - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1840. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Dagmar Moravcová z Dolní Dobrouče, Lenka Petrová z Vamberka a Danuše Suchánková z Doudleb nad Orlicí).

Zdroj: Státní okresní archiv Rychnov nad Kněžnou