← kaple (Javorník) márnice (Javorník) →

ZJZ od obce, v lese nad pravým břehem Labe

cihlová (uvnitř omítaná)

Bez střechy, krovů a klenby. Zachováno obdélné obvodové zdivo (3,05 x 3,6 m) do výše: levý přední roh cca 1,7 m, pravý přední roh cca 1,6 m, zadní stěna cca 1,5 m. Stěny jsou popraskané. Uvnitř býval jednoduchý oltář s obrazem Panny Marie a po obou stranách lavice. Původní podlaha z černých betonových dlaždic je překryta cihlami. V levém zadním rohu interiéru vyvěrá údajně léčivý pramen. Nově je vyčištěn interiér kaple a její okolí. - Kapli nechal postavit asi v roce 1870 statkář ze Slotova č.p. 2 Franz Dittrich jako dík za vyléčení očí a zasvětil ji Panně Marii (někdy se chybně uvádí, že je kaple zasvěcena sv. Anně). V roce 1926 byla kaple rodinou Dittrichovou rekonstruována. Vnitřní prostor vymaloval malíř Wagner. V roce 1942 Rudolf Dittrich (syn Franze Dittricha) nechal opravit šest lavic, které stály okolo kaple. - Po roce 1945 byla kaple uzavřena. Do roku 1959 ještě kaple měla střechu a dveře byly opatřeny mříží. Na začátku 60. let 20. století byly dveře rozbity a kaple vykradena. Začalo do ní zatékat. Kolem roku 1964 se zřítila střecha a o pár let později spadla i klenba a štít. Horní část zdí rozebral v 70. letech 20. století jeden občan Stanovic a cihly ukradl. - O obnovu kaple usiluje kronikář obce Kuks pan Vladimír Kučera ve spolupráci s jejím původním majitelem panem Rudolfem Dittrichem z Německa. Obecně prospěšná společnost "Revitalizace Kuks" plánuje zařazení opravy kaple do svého širšího projektu. - Okolí kaple bylo v roce 2020 vyčištěno místními dobrovolníky. - Pozemek s kaplí patří obci Kuks.

Zdroj: Rudolf Dittrich, Bochum, prostřednictvím Vladimíra Kučery

byla zasvěcena sv.Aně