15457 kaple - mauzoleum jugoslávských vojáků

Poškozené (známka 334) zděné velké kaple

kaple (hrobka)
v Bezručových sadech

V rekonstrukci; opraveno je mohutné přístupové schodiště. Střecha a omítka jsou mírně poškozeny. Narušena je statika. - Mauzoleum bylo postaveno v roce 1926 podle návrhu Huberta Austa jako památník jugoslávských vojáků padlých během 1. světové války (jsou zde uloženy ostatky 1188 jugoslávských vojáků). Sochařskou výzdobu vytvořil sochař Julius Pelikán. - Pozemek s mauzoleem patří městu Olomouc; město pozemek s mauzoleem získalo po dlouholetých jednáních s nástupnickými státy někdejší Jugoslávie. - Celkové náklady na opravu jsou odhadovány na 20 mil. Kč; město plánuje jeho opravu ve třech etapách: v první etapě bylov letech 2016 - 2017 opraveno přístupové schodiště, ve druhé etapě v letech 2018 - 2019 se má opravit exteriér (2018) a interiér (2019) kaple a ve třetí etapě se má opravit hrobka v podzemí. V roce 2018 půjdou na opravu mauzolea 4.524.000,- Kč z rozpočtu Ministerstva obrany ČR a města Olomouc.