15457 kaple - mauzoleum jugoslávských vojáků

kaple (hrobka)
v Bezručových sadech

Má novou střechu. Má nová okna a dveře. Zavřená, interiér je opraven. Opraveno je mohutné přístupové schodiště. Zatím není opravena krypta pod kaplí, která má zvláštní vstup u paty přístupového schodiště. Celé mauzoleum je ještě ohrazené stavebním plotem. - Práce na stavbě mauzolea byly zahájeny v dubnu 1926 podle návrhu olomouckého architekta Huberta Austa. Stavba slouží jako památník jugoslávských vojáků padlých během 1. světové války. Sochařskou výzdobu vytvořil olomoucký sochař Julius Pelikán. Ke slavnostnímu odhalení dokončené stavby došlo ve dnech 10. - 11.7.1926 za účasti československé a jugoslávské delegace. Stavba nebyla nikdy zcela dokončena podle původních Austových plánů - chybějí dvě symbolické sochy. Po otevření památníku do něj byly během dvou let postupně svezeny tělesné ostatky celkem 1188 jugoslávských vojáků z různých míst Moravy a Slezska. Po roce 1948 a politické roztržce mezi komunistickým blokem a Titovou Jugoslávií přestala být památníku věnována pozornost a ten začal chátrat. Kvůli vandalům, kteří rabovali v kryptě, byl nakonec vchod do krypty zazděn. Po rozpadu Jugoslávie v 90. letech 20. století neprojevil žádný z nástupnických států o mauzoleum zájem; to tak bylo v katastru nemovitostí stále vedeno jako majetek už neexistujícího jugoslávského státu. Patovou situaci nakonec rozhodl v roce 2015 soud, který se svolením všech nástupnických států Jugoslávie přiřkl mauzoleum do majetku města Olomouce. - Pozemek s mauzoleem patří městu Olomouc. Celkové náklady na opravu mauzolea jsou odhadovány na 20 mil. Kč; město plánuje jeho opravu ve třech etapách: v první etapě bylo v letech 2016 - 2017 opraveno přístupové schodiště, ve druhé etapě byly v letech 2018 - 2019 opraveny exteriér a interiér kaple a ve třetí etapě plánované na rok 2023 se má opravit hrobka v podzemí a ošetřit ostatky dnes již 1224 zde uložených jugoslávských vojáků.