← kaple sv. Floriána (Černovičky) kapličky křížové cesty (České Budějovice) →
1502 kaple sv. Martina

ve vísce

středně velká, se sanktusníkem

Má nový krov a střechu. Zdivo je staticky zajištěno. Má nová okna a dveře. Zavřená, zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Kaple byla postavena rodinou Leopolda Schmiedta v roce 1905. Každou první neděli v měsíci se zde konají mše za účasti hojného počtu lidí a to nejen místních obyvatel. Lidé sem dojíždějí nebo i docházejí z okolních vesnic; Požahy, Lukavce, Bravinného, Děrného, Skřípova. Mše v kapli má jinou atmosféru než mše v obrovských kostelech s dlouhou historií. Setkání v kapli je skromné a v malém prostoru mají k sobě lidé nějak blíže. Kaple je zasvěcena sv. Martinovi, proto se zde v listopadu koná pouť. Při této příležitosti místní obyvatelé pohostí návštěvníky mše výbornými koláčky. Město Bílovec plánovalo po roce 2000 demolici kaple s tím, že je poškozená a není v majetku města. Město přitom nabízelo stavbu náhradní kaple někde na městském pozemku; po tlaku místních občanů i vyhnaných německy mluvících rodáků byla nakonec demolice zamítnuta. V létě 2014 získalo město Bílovec kapli do svého vlastnictví. Město poté připravilo dokumentaci potřebnou k opravě kaple a dohodlo se s vyhnanými německými rodáky na jejich zapojení do opravy kaple. - Pozemek s kaplí patří městu Bílovec; město zorganizovalo opravu kaple v letech 2017 - 2018 s využitím dotací z Česko - německého fondu budoucnosti. Kaple byla po opravě znovu slavnostně posvěcena dne 15.9.2018.