← kostel sv. Anny (Andělská Hora) kaple (Andělská Hora) →
15014 kaple Nejsvětější Trojice

při pravé straně silnice na Prahu JZ od vsi

velká, trojboká, se sanktusníkem

Sanktusník má novou měděnou střechu, šindelová střecha lodi má malé díry. Zavřená, interiér je opraven. - Raně barokní jednolodní stavba se zkosenými nárožími na půdorysu rovnoramenného trojúhelníka o hraně 15 m, krytá nízkou šindelovou jehlancovou střechou se zkosenými hranami a trojbokou sloupkovou zvoničkou na vrcholu, završenou oplechovanou trojbokou jehlancovou stříškou. Ve zkosených nárožích byly původně umístěny tři obdélné vchody s kamennými portály, dva z nich však byly v polovině 20. století zazděny a zůstal zachován pouze severní vchod. Stěny kaple jsou prolomeny po třech velkých obdélných, polokruhově zakončených oknech s ostěním v omítce. Vnější stěny jsou členěny v prostoru mezi okny a v nárožích mohutnými zdvojenými pilastry na vysoké trnoži, vynášejícími mohutnou profilovanou korunní římsu. Vnitřní prostor je plochostropý, krytý fabionovým stropem. Strop byl původně zdoben freskou Nejsvětější Trojice v podobě výjevu Uctívání sv. Kříže od českého malíře Josefa Kramolína z roku 1783, která byla roku 1905 přemalována drážďanským malířem Josefem Zimmermannem. Na dvou stranách mohutných fabionů jsou zachovány fragmenty původní výmalby, malba na třetí straně je novodobá, provedená podle dochované fotografie. Nad třemi postranními oltáři byly na fabionech vyvedeny v obdélných rámcích malby Josefa Kramolína z roku 1783 s výjevy Příjezd tří cizinců k Abrahamovi, Křest Ježíše v Jordánu a Vyslání apoštolů ke konání kázání a křtů. Vnitřní stěny kaple jsou členěny v prostoru mezi okny a v nárožích zdvojenými pilastry, vynášejícími fabionovou římsu. V nárožích nad jednotlivými vstupy jsou umístěny barokní polokruhové kruchty s kuželkovou balustrádou. Největší kruchta s rovným, polokruhově prohnutým zábradlím s kuželkovou balustrádou, je umístěna nad hlavním vchodem v severním nároží. Vnitřní zařízení z doby dokončení výstavby tvořil původně unikátní barokní oltář na trojbokém půdorysu od pražského sochaře Františka Preisse z doby po roce 1710, umístěný do středového prostoru kostela. Oltář v podobě rozměrného trojbokého architektonického tabernáklu byl zdoben motivem akantu a pásky. Jednotlivé strany tabernáklu tvořily samostatné oltáře, mezi kterými byly umístěny branky, vedoucí do trojbokého vnitřního prostoru vzniklého ve středu oltáře, který sloužil jako sakristie. V nástavcích jednotlivých oltářů byla nad římsami umístěna tři shodná sousoší Nejsvětější Trojice v podobě bohatě zpracovaného výjevu Uctívání sv. Kříže. Kolem oltáře bylo postaveno dřevěné kuželkové zábradlí na půdorysu konkávně zprohýbaného trojúhelníku, což kontrastovalo s rovnými stěnami kaple. Zdevastovaný hlavní oltář čeká v současné době na opravu. U západní stěny kaple je umístěn stříbrně štafírovaný, vyřezávaný hlavní oltář Svaté Rodiny z první třetiny 18. století. Zničený oltář byl nahrazen malovaným obrazem, stylisticky zachycujícím původní podobu oltáře. Dva postranní oltáře byly umělecky méně hodnotné. Na kruchtě nad severním vchodem byly umístěny barokní varhany z roku 1753 od německého varhanáře Johanna Paula Trampela z Adorfu. Ve zvoničce kaple byly původně zavěšeny dva zvony. - V letech 1698 - 1712 nechal tehdejší majitel zdejšího panství Kysibl (Stružná) hrabě Heřman Jakub Černín na místě staré dřevěné kaple vystavět trojbokou poutní raně barokní kapli. Stavbu kaple, obklopené areálem se třemi otevřenými postranními kaplemi na symbolickém půdorysu trojúhelníka, provedl polír Stuppl podle návrhu významného italského barokního architekta Giovanniho Battisty Alliprandiho. Dne 9.8.1783 došlo nařízením císaře Josefa II. k rušení řeholních řádů na území Rakouska-Uherska a trinitáři museli z Andělské Hory odejít. Poutní kaple byla poté opuštěna a postupně chátrala. Na počátku 19. století byla vyloupena a z interiéru byly odcizeny votivní předměty z drahých kovů. V době před rokem 1842 byl prostor mezi kaplí a obvodovou zdí areálu přeměn na obecní hřbitov, který sem byl přeložen od farního kostela sv. Michala Archanděla na návsi. Patronát nad kaplí převzala obec Andělská Hora a kaple prošla rekonstrukcí. Během oprav byly zazděny dva vchody v nárožích kaple. Po vyhnání německého obyvatelstva po skončení 2. světové války přestala být kaple spolu s hřbitovem udržována a postupně zchátrala. - Pozemek s kaplí patří obci Andělská Hora.