← kaple sv. Rodiny (Horní Žďár) kaple (Hořejší Vrchlabí) →
14839 kaple Olivetské hory

v Z části města

středně velká

Má novou měděnou střechu. Zavřená, zařízená. - Kapli nechal postavit v roce 1777 Jan Finger, občan Hostinného. S myšlenkou na její výstavbu přišel František Matzak z Ottenburgu (hlavní mecenáš stavby). - Interiér kaple je vyzdoben pěti pískovcovými sochami s polychromií v životní velikosti. Jedná se o modlícího se Krista na hoře Olivetské, klečícího před sochou anděla. Anděl drží v rukou kříž a kalich hořkosti, symbolicky charakterizující Kristovu oběť. Scéna je doplněna třemi apoštoly spícími na skalnatém podnoží; sv. Petrem, sv. Janem a sv. Jakubem. Sousoší je s největší pravděpodobností dílem Martina Jelínka mladšího. Barokní freska znázorňuje krajinu s Jeruzalémem, Jidáše a skupinu vojáků vyvádějících z městských bran zatčeného Krista. Freska byla v polovině 19. století omítnuta a přemalována. V rámci restaurátorských prací provedených v roce 2001 byla původní výmalba z roku 1777 objevena a v plné míře obnovena. - Olivetská kaple je zapsána jako kulturní památka a odborníky je hodnocena jako ojedinělý architektonický skvost považovaný za největší svého druhu ve střední Evropě. - Pozemek s kaplí patří městu Hostinné.