← kaple (Beroun) kaplička (Běsno) →
14567 kapličky křížové cesty

křížová cesta
15 kapliček při cestě na hrad Bezděz

Mají nové střechy. Omítku mají mírně poškozenou. Bez dvířek, prázdné. Kapličky byly vyzdobeny nejprve malbami a později dřevořezbami s výjevy ukřižování Krista. Dřevořezby z kapliček jsou dnes umístěny v ambitu muzea v České Lípě. - Jde o 15 kapliček křížové cesty vedoucí z obce Bezděz na stejnojmenný hrad na vrcholu kopce. - První mniši přišli na hrad Bezděz roku 1661. Opravili kapli, královský a purkrabský palác. Roku 1666 sem přivezli kopii černé Madony Montserratské, která byla vyhlašována za zázračnou. Za Madonou sem přicházeli desetitisíce poutníků a hrad se stal poutním místem. Proto hraběnka Anna z Valdštejna nechala roku 1686 postavit podél cesty na hrad kapličky křížové cesty. - Pozemky s kapličkami patří Národnímu památkovému ústavu.