nový židovský hřbitov (Lovosice) →
14411 kaple Nejsvětějšího srdce Ježíšova

na křižovatce, J od města

středně velká

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. Opraven je i interiér. Kolem je nově uděláno odvodněné. - Barokní kaple stojí u křižovatky do Siřejovic a mezinárodní silnice E55. - Byla také zvána „Kaplička u tří křížů“ podle tří křížů, které tam dříve stály v její blízkosti. – Jedná se o přízemní stavbu obdélného půdorysu s valbovou střechou, opatřenou pálenou krytinou z tašek bobrovek. Hlavní průčelí je vymezeno dvěma pilastry zakončenými profilovanými hlavicemi, které společně s korunní římsou vynášejí půlkruhovou štítovou atiku, lemovanou po vnějším obvodu rovněž profilovanou římsou. Na vrcholu štítové atiky je kamenný postament s esovitě tvarovanými boky, nesoucí kovaný dvouramenný kříž. Vstup do kaple je zajištěn dřevěnými svlakovými dveřmi s vnějším dubovým obkladem, které jsou zavěšeny do kamenného portálu s krycí profilovanou římsou. Prosvětlení interiéru je zajištěno dvěma bočními okny s kamenným ostěním. Uvnitř jsou čtyři kouty ohraničeny pilastry, nad nimi je nízká plochá klenba. Mělký, šířkově situovaný oltářní výklenek je sklenut valeně. V prostoru oltáře stojí kamenná mensa ve tvaru sarkofágu bez další přístavby; na zadní stěně dříve visel na plátně malovaný obraz Krista zvedajícího hostii. Práce byla signována Josefem Peschkem z Lovosic roku 1837. V současnosti je obraz nezvěstný. - Kaple byla vybudována markraběnkou z Badenu. Postavena byla někdy v letech 1702 nebo 1705, snad v souvislosti s výkonem tehdejší soudní moci na lovosickém panství. V roce 1707 byla vysvěcena jako „Kaplička Bratrství“. Poli od kaple směrem na Lukavec se říkávalo „Šibeniční pole“ (Galgenfeld), šibenice i lovosická katovna stály poblíž dnešní Lukavecké ulice. Před popravou bývala u kaple odsouzenému poskytnuta poslední útěcha. V roce 1892 byla kaple opravena: byly zde slouženy i mše svaté. - Vzhledem k tomu, že kaple již dlouhá léta nesloužila liturgickým účelům a navíc byla vystavena velice nepříznivým vlivům přilehlé dosti frekventované silnice, její neutěšený stav již vážně ohrožoval celkovou její existenci. Z tohoto důvodu byly v roce 1977 ze strany města Lovosice zahájeny přípravy na její opravu. Po vyžádání nabídky a projednání záměru se stavebním úřadem a památkovou péčí byla v říjnu 1998 dokončena výměna střešní krytiny a oprava štítové atiky. V červnu 2000 se pak podařilo zajistit opravu vnějších omítek, očištění kamenných ostění oken, jejich zasklení a zabezpečení drátěnými sítěmi. Protože se kaple při výstavbě silnice úpravou terénu ocitla téměř 50 cm pod úrovní těsně přilehlé živičné komunikace, docházelo dlouhodobě k zatékání vody do jejího interiéru a opravená fasáda byla opět silničním provozem, zejména odstřikem špinavé vody, poškozována. V srpnu 2004 bylo proto po projednání se Správou silnic a údržbou silnic Ústeckého kraje a Dopravním inspektorátem Policie České republiky zajištěno provedení opěrné zídky s ochranným svodidlem před hlavním vstupem kaple, snížení terénu před kaplí a provedení drenáže s trativodem pro odtok vody, vyčištění prostoru kolem kaple od náletových křovin a pokládky kamenného okapového chodníčku kolem celé kaple. Další práce proběhly v roce 2005, kdy se podařilo zajistit restaurování kamenného vstupního portálu, výrobu nových dřevěných dveří a ošetření zelené plochy kolem kaple i s výsadbou živého plotu za účelem odclonění kaple od přilehlých zahrádek. - Kaple je státem chráněná památka. - Pozemek s kaplí patří městu Lovosice.

Zdroj: hrady.cz