14356 Ochranná kaple

Z od vsi

středně velká

Má novou střechu. - Kapli postavil v roce 1874 na rozlehlé louce lemované tzv. hraničním lesem z místního kamene sedlák Josef Franz ze Sklenářovic č.p. 21. Stavba byla postavena jako kaple a zároveň jako přístřeší pro pracovníky na poli nebo v lese v čase nepohody (proto je nazývána Ochranná kaple). Interiér byl vybaven prostými dřevěnými lavicemi pro 10 – 12 osob a malým oltářem s náboženskými obrázky a soškami, kam příchozí pravidelně doplňovali svíčky a čerstvé květiny. Po vyhnání původních obyvatel Sklenářovic po skončení 2. světové války a následném zničení vsi kaple pustla, byla devastována dřevaři a příležitostnými nezvanými nocležníky. V roce 2000 byla z iniciativy galerie Veselý výlet a na náklady Správy KRNAP celkově renovována. Stavební práce podle vlastního plánu provedla Stavební a inženýrská firma Klimeš z Horního Maršova. Návrh a výmalba interiéru, odkazující na ochranné poslání kaple, je dílem úpické výtvarnice Květy Krhánkové. Na restaurování venkovních maleb a nápisů podle dobových fotografií se podílely odborné restaurátorky Magda Pichová a Kateřina Krhánková. - Pozemek s kaplí patří Správě krkonošského národního parku.

Zdroj: Antonín Tichý

• Antonín Tichý napsal 13.05.2010 23:45

Kapličku, sloužící původně jako přístřeší pro pracovníky na poli nebo v lese v čase nepohody, postavil na rozlehlé louce lemované tzv. hraničním lesem z místního kamene sedlák Josef Franz ze Sklenářovic čp. 21 v roce 1874. Interiér byl vybaven prostými dřevěnými lavicemi pro 10 – 12 osob a malým oltářem s náboženskými obrázky a soškami, kam příchozí pravidelně doplňovali svíčky a čerstvé květiny. Od konce poslední války se zánikem Sklenářovic kaplička pustla, devastována dřevaři a příležitostnými nezvanými nocležníky. V roce 2000 byla z iniciativy galerie Veselý výlet na náklady Správy KRNAP celkově renovována. Stavební práce podle vlastního plánu provedla Stavební a inženýrská firma Klimeš z Horního Maršova. Návrh a výmalba interiéru, odkazující na ochranné poslání kaple, je dílem úpické výtvarnice Květy Krhánkové. Na restaurování venkovních maleb a nápisů podle dobových fotografií se podílely odborné restaurátorky Magda Pichová a Kateřina Krhánková. Text informačního panelu naučné stezky Zlatá cesta.