14343 kaple sv. Josefa

s malou věží

V rekonstrukci; kolem se nově dělá odvodnění. Má novou střechu, věž měděnou. Zdivo potřebuje trochu natřít. Má nová okna a dveře. Interiér je opraven, oltář v kapli potřebuje zrestaurovat. - Kaple byla postavena na místě starší kaple zasvěcené sv. Janu Nepomuckému. Kvůli povětrnostním podmínkám byla ke kapli v roce 1890 přistavěna předsíň. - Kaple měla být zbořena v roce 1992 kvůli stavbě silničního tunelu, z iniciativy místních občanů byla ale zachráněna a z vnějšku opravena. - Pozemek s kaplí patří církvi; ta zorganizovala v roce 2018 opravu interiéru kaple s využitím dotace od Ministerstva zemědělství ČR.

Zdroj: Jaromír Lenoch

• Jaromír Lenoch napsal 19.01.2011 22:30

Kaple byla postavena v roce 1870, předsíň přistavěna kvůli povětrnostním podmínkám 1890. Kaple měla být zbořena v roce 1992 kvůli stavbě tunelu. Z iniciativy místních byla zachráněna a z vnějšku opravena.

Původně tu stála kaple sv.J.Nepomuckého, dnes kaple sv.Josefa.