14313 kaple sv. Anežky a Zdislavy

J od vsi u silnice na Kunín

Omítka je mírně poškozená. Zavřená, zařízená. - Nachází se v extravilánu obce, u staré cesty na Kunín a Nový Jičín, v místě zvaném „U lípy“. Před vysídlením německého obyvatelstva patřila k původnímu gruntu č. p. 4 Gustava Schöppa (na dolním dědictví č. p. 31), posledním majitelem byl Robert Beinhauer. - Jedná se o zděnou stavbu obdélného půdorysu s odsazeným půlkruhovým závěrem o rozměrech 3,3 x 2,05 x 1,2 m a je orientována ve směru západ - východ. Exteriér stavbičky má bílou fasádu, její celková výška ve štítu (deštěný tympanon) činí 3,8 m. Má oplechovanou sedlovou střechu s půlkuželem závěru a pravé laťkové dveře v odsazeném segmentovém záklenku. Interiér kaple tvoří segmentový zděný stánek, který má hladkou vápennou malbu a betonovou podlahu. Nad stánkem je obdélný výklenek a rovný strop s kovovým držákem. Výzdobu interiéru tvoří barvotisk Zjevení Panny Marie. - Kaple byla dne 25.4.1998 po opravě znovu slavnostně posvěcena a zároveň zasvěcena sv. Anežce a Zdislavě.