na Křížovém vrchu

velká, se sanktusníkem

Má novou střechu, sanktusník měděnou. Zavřená, zařízená. Uvnitř jsou i tři sochy z Getsemanské zahrady. - Kaple byla postavena roku 1768 místním Bratrstvem Nejsvětější Trojice za 1.000 zlatých na místě, kde stál dříve větrný mlýn. Pozemek daroval Josef Rösler, plukovní lékař z Litoměřic. Křížová cesta ke kapli sestávající ze 13 výklenkových kaplí vznikla jako v pořadí čtvrtá křížová cesta ve Šluknovském výběžku v letech 1801 - 1804. Josef Klinger z obce Weidenau v Sasku založil v roce 1811 nadaci Křížového vrchu v Brtníkách. V roce 1862 byla na svátek svaté Trojice na Křížovém vrchu zavedeno konání bohoslužeb. V tento den se až do konce 2. světové války konal malý trh jakožto lidová slavnost. V roce 1896 byla kaple renovována v neoklasicistním slohu. Roku 1897 byla kaple znovu vysvěcena páterem Hilariem Pokorným z kapucínského kláštera v Rumburku. Opravy tehdy hradil místní mecenáš, textilní průmyslník A. Klinger. Kaple byla velice zdobná, s oltářním obrazem a varhanami a bylo možno v ní sloužit mše svaté. - Součástí areálu je kaple Božího hrobu a Getsemanská zahrada se sochami spících apoštolů. - Zničené kaple a křížová cesta byly opraveny v letech 1998 - 1999, novou opravu zorganizoval v letech 2016 - 2017 spolek "Zeidler" s využitím dotace od Ministerstva zemědělství ČR. Do zvonice byl zavěšen nový zvon odlitý přímo pro tuto kapli zvonařem J. Šedou. Nový zvon byl posvěcen dne 27.8.2016. - Před kaplí je obnovená křížová cesta ze 13 kamenných kapliček, mají i obrázky. Opraven i kříž na přístupové cestě k areálu křížové cesty. - Pozemek s kaplí patří obci Staré Křečany.