← kaple (Trmová) kaple (Tureč) →
14183 kaple sv. Josefa

(dřevěná), 1934
na návsi vedle rybníka

s představěnou věží

Obdélná pseudogotická stavba s rovným závěrem krytá sedlovou střechou s představěnou hranolovou věží s rovněž hranolovou zvoničkou s jehlancovou střechou. Skrze věž byl veden obdélným vchodem s lomeným obloukem vstup do kaple. Vstupní průčelí bylo završeno trojúhelníkovým štítem. Boční stěny prolomeny po dvou obdélných oknech s lomeným obloukem. V interiéru byla umístěna mramorová deska se jmény padlých v 1. světové válce. - Pseudogotickou pamětní kapli sv. Josefa nechal vystavět v roce 1934 Německý spolek mládeže (Deutschen Jugendbund) podle návrhu neznámého architekta na návsi v sousedství požární nádrže, cca 50 m VJV od místa původní dřevěné kaple. V interiéru kaple byl tehdy zřízen památník obětem 1. světové války. Ještě v roce 1934 byla dokončená kaple slavnostně vysvěcena farářem Josefem Pleierem z Doupova. Na slavnost, které byla jednou z největších akcí v historii Trmové, byly tehdy pozvány všechny spolky z okolí, hrály dvě hudební kapely a večer proběhla taneční zábava. - V roce 1962 již kaple nestála. - Původní dřevěná kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek, na němž kaple stála (pozemková parcela č. 2 v k.ú. Tureč u Hradiště), patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR. - Ves Trmová je zcela zbořena, zůstal jen zděný transformátor.