← kaple sv. Josefa (Bečov nad Teplou) kaple (Běhánky) →
14162 kaple sv. Alfonse Marii z Liguori

v 70. letech 20. století
ve vsi

Zástupci vsi Bělá poslali dne 11.3.1842 žádost olomoucké arcibiskupské konzistoři o povolení stavby kaple v Bělé. Ještě v témže roce byla ve vsi postavena orientovaná obecní kaple sv. Alfonse Marii z Liguori (zakladatel řádu redemptoristů). Olomoucká konzistoř povolila dne 23.9.1846 konat v nové kapli mše o svátcích Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, Navštívení Panny Marie a svátku patrona kaple. Současně bylo konstatováno, že „kaple disponuje jedním oltářním obrazem, jedním pozitivem, lavicemi, kazatelnou, jedním kalichem, dvěma oltářními ubrusy s poduškami a mešní knihou. Případné další potřebné věci měly být obstarány z mateřského farního kostela v Domašově nad Bystřicí“. - Kaple byla vybudována zhruba uprostřed zástavby vsi, a to ve svahu v blízkosti cesty vedoucí z Jívové do Heroltovic. Místo kolem kaple bylo volné, jen po obou stranách vstupu stály dva stromy a po pravé straně také kamenný kříž, pořízený roku 1875 Klárou Angetterovou. Vpravo od kaple tekl místní potůček Stollenbach, vlévající se níže do Grundbachu. Výše stála rychta č.p. 29, ještě výše východnějším směrem hřbitov, vybudovaný na obdélníkovém půdorysu. Od kaple ke hřbitovu vedla alej. - Kaple byla postavena v novorománském slohu z cihel a kamene s půlkruhovým závěrem a byla osm sáhů (14,60 m) dlouhá a pět sáhů (8,65 m) široká. Její střecha byla pokrytá břidlicí. Výrazná vysoká věž s kopulí a ukončená křížkem byla posazena zhruba uprostřed hřebene střechy a nesla dva malé zvony s letopočty 1804 a 1842. Presbytář osvětlovala dvě větší okna. Nad hlavním vchodem do kaple bylo ještě jedno okno, které osvětlovalo kůr, ve štítu pak byla ještě tři malinká okénka. Vchod do přistavené malé sakristie a odtud na kazatelnu byl situován po pravé straně hlavního oltáře. Náklady na stavbu kaple (téměř 1500 zlatých) uhradila obec za pomoci Aloise knížete z Liechtensteina, který věnoval 30 zlatých a také obrazy křížové cesty a oltářní obraz patrona obce a kaple sv. Alfonse od novojičínského malíře Ignáce Bergera. Na hlavním oltáři stála socha Božského Srdce Páně. Mimo hlavního oltáře byl v kapli ještě jeden malý boční oltář zasvěcený Panně Marii s oltářním obrazem Navštívení Panny Marie, který kapli v roce 1867 daroval rychtář Josef Krätschmer. Kůr spočíval na dvou dřevěných pilířích. Varhany na něm umístěné věnovala Klára Tropperová roku 1875, stály 400 zlatých. Obrazy křížové cesty měly předepsaných čtrnáct zastavení, mimo nich bylo v kapli dalších šest obrazů svatých, pravděpodobně litografií, jak bylo v chudých kaplích běžné. V inventáři není zmíněna socha Panny Marie Lurdské, věnovaná Josefem Ledelem, kterou P. Josef Nakládal uváděl v posledním popisu kaple. Pro věřící bylo v kapli umístěno osmnáct lavic. - Kaple, o jejíž údržbu se starala obec Bělá, byla již v roce 1877 opravována, další oprava se prováděla roku 1928. Tehdy byla uvnitř vymalována „bohužel, jen od pokojového malíře“. Zároveň byly renovovány oltář, obrazy a sochy. O rok později byly skáceny krásné staré stromy, vysázené po obou stranách schodiště vedoucího vzhůru ke hřbitovu. Alej ale byla znovu vysázena. - Ves Bělá byla dne 5.2.1952 zahrnuta do vojenského újezdu Libavá a v létě 1952 byli její obyvatelé nuceně vystěhováni. Kaple v Bělé byla vyklizena v červnu roku 1952, není známo zda a případně kam došlo k přesunu jejího inventáře, olomoucké konzistoř na případný přesun neměla v té době už žádný vliv. Kaple stála až do 70. let 20. století, kdy byla spolu s posledními stojícími staveními ve vsi zbořena. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR. - Ves Bělá je zcela zbořena, zůstaly jen menší trosky několika domů. - Na základě zákona č. 15/2015 Sb. byl pozemek, na němž kaple stála, ke dni 1.1.2016 vypuštěn z vojenského újezdu Libavá a stal se součástí nově vzniklé obce Město Libavá.

Zdroj: Jana Krejčová - časopis POODŘÍ 3/2008