← kaple (Vítkov) kaple (Vítkov) →
14148 kaple Nalezení sv. Kříže

s věží

Velká klasicistní osadní kaple byla postavena v letech 1851 – 1853 zedníkem Martinem Würlem na místě starší kaple snad z 18. století. Věž byla přistavěna roku 1863. - Jednolodní, obdélná, s půlkruhově zakončeným presbytářem a hranolovitou věží s jehlancovou střechou před průčelím. Stěny členěny pilastry a půlkruhově uzavřenými okny. Interiér sklenut dvěma plackami a konchou. Portálový oltář asi z 2. poloviny 18. století s obrazem Ukřižování z roku 1860 a se sochami sv. Jana a Pavla. - Kaple byla odstřelena roku 1978 údajně kvůli potřebě narovnat silnici, ale odstřel se nezdařil, kaple byla jen silně poškozena. Proto bylo později v témže roce zdivo kaple rozebráno. - Dvojice pozemků, na nichž kaple stála (pozemkové parcely č. 14/1 a 14/3), patří městu Tachov. - Ve vsi vznikl spolek "Vítkov u Tachova" usilující o náhradu zbořené kaple novou moderní kaplí cca 150 m od místa původní kaple.