14143 kaple Andělů Strážných

(starší), 1934
u návesního rybníka

se sanktusníkem

Velká mešní kaple postavená v roce 1934 na místě starší dřevěné kaple. - Novodobá obdélná stavba krytá sedlovou střechou s polygonální zvoničkou s jehlancovou stříškou. Vstupní průčelí s polokruhově zakončeným vchodem bylo završeno trojúhelníkovým štítem se zubatými okraji a kruhovým oknem s vestavěným kolem od vozu. Po obou bočních stranách kaple po dvou mírně hrotitých oknech. Uvnitř umístěna pamětní deska se jmény padlých v 1. světové válce. - V roce 1956 ještě kaple stála a měla i střechu, v roce 1962 již byla zbořena. - Původní dřevěná kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek, na němž kaple stála (pozemková parcela č. 366 v k.ú. Žďár u Hradiště), patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR.