14136 kaple sv. Ducha

Torzální (známka 500) zděné velké kaple

(počátek 16. století), kolem 1850
SV od městyse, na kopci Hradisko

se sanktusníkem

Téměř zbořena, zůstaly jen zbytky obvodového zdiva, levá a zadní stěna do výše cca 2 m. Byla podkovovitá, vzadu s přístavkem (cca 4 x 8 m), nad vchodem byl zdobený trojúhelníkový štít. Uvnitř byl oltář. Konaly se zde pouti. Kaple stojí na mimořádně krásném vyhlídkovém místě; les směrem ke vsi byl nově vykácen. - Kaple byla postavena na místě, kde původně stával hrádek (ten byl postaven cca v roce 1446 a měl zaniknout v česko-uherských válkách). Na počátku 16. století byl na původním místě hrádku postaven kostelík, který později také zanikl. V polovině 19. století byla na tomto místě postavena kaple. Kaple byla zbořena kolem roku 1958 poté, co do ní udeřil blesk a poškodil ji. - Kaple byla od roku 1958 památkově chráněná, památková ochrana byla Ministerstvem kultury ČSR dodatečně zrušena dne 13.1.1982. - Pozemek s kaplí patří městysu Svitávka; vedení obce má připraven projekt na obnovu kaple, čeká na vhodný dotační titul.

Zdroj: Lukáš Malý

• Lukáš Malý napsal 27.03.2011 22:39

Z mých zdrojů jsem zjistil, že kaple je vystavěna na místě, kde původně stával hrádek. Ten tu vznikl cca v roce 1446. Ten měl zaniknout v česko-uherských válkách. Od počátku 16. století byl na původním místě hradu postaven kostelík, který později také zanikl. A tato kaple vznikla v polovině 19. století.