14125 kaple sv. Josefa

v J části vsi

s věží

Kaple byla obdélná, se sedlovou střechou a užším, trojboce uzavřeným presbytářem. Po stranách lodi po dvou oknech, v průčelí hranolovitá věž s jehlancovou střechou. - Kaple byla postavena jako dřevěná v roce 1809, v letech 1883 - 1884 byla postavena větší zděná a v roce 1884 byla znovu posvěcena (na tuto novostavbu obyvatelům vsi finančně přispěl 1.000 zlatých vratislavský biskup kníže Dr. Heinrich Förster a také zemská vláda v Opavě). V roce 1927 interiér kaple restauroval malíř kostelů Bauch z Hraniček, který se vyučil u významného německého malíře Maxe Scholze. V 50. letech 20. století používal státní statek v Nových Vilémovicích kapli jako přístřešek pro ovce, přestože byla plně zařízená. V roce 1959 nebo 1960 byla kaple odstřelena ženijní jednotkou Československé lidové armády. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Uhelná. - V roce 2013 byl obnoven dřevěný kříž, který stával u kaple. - Ves Hraničky je téměř zbořená, zůstal jeden dům.