14120 kaple sv. Jana Nepomuckého

na náměstí

velká, se sanktusníkem

Jednalo se o jednoduchou barokní hranolovou centrální stavbu čtvercového půdorysu (rozměry kaple 8,5 x 8,5 m, výška i se sanktusníkem dosahovala 14 m), s nízkou stanovou střechou završenou lucernou a cibulovou bání. Průčelí dominoval portál rámovaný edikulou, nároží zdůrazňovaly lizény s bosáží. Nad vchodem a po stranách bylo po jednom okně. Kaple byla zaklenuta a v interiéru horizontálně rozdělena na dvě etáže průběžnou římsou pod okny. - Hrabě Jan Josef z Gašína nechal v roce 1725 postavit na náměstí kapli sv. Jana Nepomuckého a sochu téhož světce. Ke kapli přicházela každoročně procesí z okolních vesnic. Kaple byla několikrát poničena. Během velkého požáru města dne 12.3.1761 shořela střecha, propadla se klenba a žárem puklo i zdivo. Oheň zničil rovněž veškeré původní umělecké vybavení. Až v roce 1796 nechal kapli na své náklady opravit děkan Josef Ignác Bolík (zemřel 1798), který nechal zhotovit rákosový strop a výmalbu interiéru, byla také opravena střecha a fasáda. Několikrát musela být opravována střecha. Během opravy roku 1840 se ale po snesení krytiny strhl prudký déšť a malovaný strop kaple promokl do té míry, že po částech odpadal. Přestože byl mezi obyvatelstvem velký nedostatek peněz, byla získána potřebná částka na opravu. V roce 1850 byl zničený strop nahrazen kupolovým klenutím a zdivo bylo staženo železnými kleštinami. Do čela kaple byl přenesen raně barokní oltář z 60. let 17. století. Původní barokní obraz světce nahradil kolem roku 1900 nový, snad z dílny mnichovského malíře Benedikta Müllera. Další opravy kaple proběhly v letech 1906 a 1936 (zhotovení nové fasády, pokládka střešní krytiny). Ve středu náměstí stála kaple až do jara 1940, kdy padlo rozhodnutí o její demolici. Skutečný důvod není dodnes jasný, zvažovány jsou tři příčiny - vedle špatného stavebně-technického stavu mohla podstatnou roli hrát okolnost, že kaple překážela dopravě, protože uhlopříčně přes náměstí vedla hlavní trasa z Opavy na Ostravu. Pravděpodobnější jsou ale ideologické pohnutky; z náměstí, tehdy zvaného Adolf Hitler Ring, měla zmizet památka připomínající předchozí přináležitost k českým zemím. - Při rekonstrukci náměstí v letech 2005 - 2006 byl v dlažbě barevně zvýrazněn půdorys kaple stejně jako cesta, která úhlopříčně procházela náměstím. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Hlučín.

kaple byla zbořena 1940, tudíž období devastace je v kartě vyplněno špatně (1945-1989)

Děkuji za upřesnění, údaj opraven.